השלכות הקורונה על קניית בית
עו"ד
תקנות הקורונה וגזירותיה עיצבו מחדש חלק ניכר מעבודת הרשויות והמשרדים השונים בישראל. על פניו, נראה כי השינוי הוא לטובה: כמעט כל הפעולות שבעבר דרשו נוכחות פיזית של המבקש, עברו לנגישות אלקטרונית. ממש ימות המשיח. הבעיה היא שהמערכות עדיין לא מגיבות במהירות המתאימה לשינויים.
ניתן כמה דוגמאות:
רשם המשכונות – משכון הוא שיעבוד נכס כערובה לקיום של חיוב. לדוגמא: מוכר מתחייב למכור בית לקונה. כבר אחרי התשלום הראשון, הקונה ירשום ”שיעבוד“ על שמו ברשם המשכונות כדי שהבית יהיה משועבד לטובת ההבטחה שניתנה לו בחוזה למכור לו את הבית, עוד לפני שהתשלומים בוצעו וההליך הסתיים.
במקרים אחרים המוכר ירצה למחוק משכון כדי לאפשר מכירת בית ללא שעבודים, וכן פעמים רבות הקונה יבקש לרשום משכון כחלק מדרישות הבנק שלו לטובת רישום הלוואה. גם רישום משכון וגם מחיקתו יכולות להתבצע היום רק במשלוח דואר אלקטרוני בקבצים מאומתים על ידי עורך דין.
הבעיה היא שאם בעבר יכולנו לעמוד ליד הפקיד כמה דקות ולהמתין עד שהוא יוציא אישור רישום משכון, היום צריכים לחכות עד שמקבלים את האישור בדוא“ל חוזר, והדבר לוקח כמה ימים.
מיסוי מקרקעין – על פי החוק כל עסקה במקרקעין חייבת להיות מדווחת לרשות המיסים ועל רוב העסקאות מוטל מס. מה שיפה במיסוי מקרקעין זה שכל אזור מתנהג באוטונומיה משל עצמו. השאלה איפה מגישים דיווח על עסקה, לא תלויה בנו כמובן. ברגע שמקליקים במערכת המקוונת את הגוש שבו נמצא הבית, המערכת משבצת את האזור שבו יתקבל הדיווח והוא זה שינפיק בסופו של דבר את ה"אישור לרישום בפנקסי מקרקעין" שאליו נשואות עינינו. יש אזורים שמתקתקים דיווחים אבל יש אזורים שזה לוקח הרבה מאוד זמן.
למעשה בלי "אישור לרישום בפנקסי מקרקעין" עסקאות לא יכולות להיגמר ברישום סופי של הרוכשים. הבעיה שבקנייה מיזמים ביו"ש רישום הרוכשים מתבצע הרבה פעמים בתחילת העסקה ולא בסופה. ואז הקונה לא יכול להעביר זכויות, לא משלם, לא מקבל לחזקתו את הבית, נתקע בלי מקום לגור.
והמוכר סיים בניה אבל לא מקבל כסף, לא עובר לשלב הבא.
אם בעבר יכולנו לגשת פיזית למשרדי מיסוי מקרקעין ולזרז הוצאת שומה דחופה, היום אין בכלל קבלת קהל, ומה שלא התקבל במערכת המקוונת – פשוט ממתין עוד ועוד.
ויש עוד הרבה גופים ממשלתיים או ציבוריים שאנחנו חייבים את החתימה שלהם כדי להשלים עסקה במקרקעין: הרשות המקומית צריכה להוציא אישור העדר חובות והסכמתה
להעברת זכויות. גופים שרושמים את הזכויות כמו המנהל האזרחי ומנהל מקרקעי ישראל, והחטיבה להתיישבות צריכים לקבל מסמכים ולהוציא אישורי זכויות. וכמובן חברינו הטובים בגופים המממנים – הבנקים למשכנתאות.
כולם עברו בכל יכולתם למתן שירות שאינו מחייב הגעה פנים אל פנים. הבעיה שאצל כולם נרשמה במקביל להתייעלות הזאת, גם איטיות חדשה במהירות התגובה.
נקווה שהשינויים המבורכים הללו, ישלימו את המהפכה גם מהצד השני של המסך, כך שכולנו נהנה משדרוג משמעותי במענה מהיר ויעיל, ואולי בסופו של יום נוכל לרשום גם נקודה אחת טובה לזכות מגפת הקורונה. בינתיים מומלץ מאוד לצדדים בעסקאות מכר מקרקעין להביא בחשבון את הזמנים האיטיים ולא להתחייב לרישומים ופעולות בירוקרטיות
מהירות, אם הדבר תלוי לא רק באדם שמתחייב אלא גם במערכות הרלוונטיות מסביבו.